Pages

Tuesday, 10 December 2013

# My Idea : Kenapa Korea Selatan Mempunyai Kelajuan Internet Antara Paling Tinggi Di Dunia?

Aku adalah antara 4 juta pengguna broadband di Malaysia. Tak payahlah cerita guna broadband apa. Tapi bila baca fakta kat bawah,apa yang terdetik dalam hati aku sama tak dengan orang lain?

1.Kenapa caj bulanan broadband masih mahal?
2.Kenapa masih bagi limit yang rendah untuk pakej tertentu? 

Kenapa?Kenapa?Kenapa?

Nak dapatkan unlimited broadband mungkin terpaksa spend lebih 10% daripada gaji minimum RM900 bagi kebanyakan penduduk Malaysia.Nak taknak bagi yang kaki Facebook terpaksalah langgan plan RM1 sehari.Inikah penyelesaian terbaik untuk pengguna internet seramai 17,723,000 kat Malaysia? 


People in the United States basically invented the Internet. So U.S. connections must be the fastest and cheapest in the world, right? Not so much. Broadband Internet speeds in the United States are only about one-fourth as fast as those in South Korea, the world leader, according to the Internet monitoring firm Akamai. And, as if to add insult toinjury, U.S. Internet connections are more expensive than those in South Korea, too. The slower connection here in the U.S. costs about $45.50 per month on average, according to the Organization for Economic Cooperation and Development. 

In South Korea, the much-faster hookup costs $17 per month less. An average broadband bill there runs about $28.50. So why is U.S. Internet so much slower and pricier than broadband connections in South Korea? The question is timely, as the U.S. government pushes forward with a "broadband plan" that aims to speed up connections, reduce costs and increase access to the Internet, especially in rural areas.
Berikut 8 negara dengan akses internet terpantas di dunia:

1. Hong Kong. 
Mempunyai kelajuan internet 65.1Mbps . Hong Kong mengekalkan kedudukannya sebagai negara dengan akses internet terpantas di dunia. Walaupun Hong Kong mengalami penurunan sebanyak 0.9 peratus berbanding dengan suku sebelumnya, tetapi mengalami pertumbuhan sebanyak 32 peratus berbanding dengan tahun lalu. Negara ini adalah pemimpin dalam sambungan internet super cepat dengan kepadatan penduduk yang tinggi dan sokongan kerajaan yang kuat.

2. Korea Selatan. 
Mempunyai kelajuan internet rata- rata 53.5Mbps . Korea Selatan mengalami pertumbuhan 19 peratus pada suku terakhir dan 14 peratus dari tahun lalu. Negara ini dikenali sebagai negara pecinta game sehingga sering diadakan beberapa pertandingan game , seperti World Cyber ​​Games, dan mempunyai saluran televisyen yang bertujuan untuk " sukan elektronik " . Serta game online yang memerlukan banyak bandwidth. 

Korea Selatan dikenali sebagai salah satu pemimpin dalam sambungan internet yang cepat. Kerajaan telah menetapkan dasar dan program dengan memudahkan pengguna broadband yang cepat. Korea Selatan menawarkan perkhidmatan wayarless untuk semua bandar- bandar besar. Wibro dan HSDPA adalah yang paling biasa digunakan dalam teknologi jalur lebar tanpa wayar dan sebahagian besar restoran awam menawarkan sambungan Wi -Fi.

3. Jepun. 
Mempunyai kelajuan internet dengan top speed 48.8Mbps . Jepun mengalami peningkatan sebanyak 3.1 peratus berbanding suku sebelumnya dan 21 peratus berbanding tahun lalu. Kerajaan Jepun telah memberikan keutamaan untuk pembangunan internet sebagai tujuan nasional . 

Selain itu, dari laporan Akamai , berkata bahawa serat optik kelajuan tinggi sudah tersedia di banyak negara bahagian dan sambungan internet di negara ini telah mencapai 48.8 megabit sesaat .

4. Romania. 
Mempunyai top speed internet 47.5Mbps . Romania mempunyai pertumbuhan internet sebanyak 0.6 peratus daripada suku sebelumnya dan 23 peratus pertumbuhan bila dibandingkan dengan tahun 2012. Berdasarkan laporan Akamia tahun 2011 , bandar-bandar di Romania seperti Constanta, dan yang lain mempunyai kelajuan internet yang baik.

5. Singapura. 
Mempunyai kelajuan internet 45.6 megabit sesaat . Negara ini mempunyai empat pembekal perkhidmatan internet utama, iaitu, SingNet , Starhub , Pacnet dan M1 . Kerajaan Singapura telah menggalakkan penggunaan akses internet jalur lebar dan sudah tersedia di seluruh negara dengan kadar penyambungan lebih dari 99%. 

The Next Generation Nationwide Broadband akan membuat perkhidmatan rangkaian nasional dengan menggunakan kelajuan serat ultra-tinggi Singapura. Hal ini boleh menjangkau sehingga mencapai target 95 peratus.

6. Latvia. 
Mempunyai kelajuan internet 44.6Mbps . Latvia mengalami peningkatan akses internet sebanyak 5.4 peratus daripada suku terakhir dan 33 peratus dari tahun lalu. Internet di Latvia mula mengalami pertumbuhan ketara pada tahun 1999, sebagai penyatuan pembekal internet regional mula menurunkan harga untuk akses dial -up. Pada tahun 2000, ada 75,000 pengguna internet di Latvia.

7. Switzerland. 
Mempunyai kelajuan internet 41.4Mbps. Switzerland dikenali sebagai pusat utama dari industri kewangan. Switzerland mempunyai kelajuan internet tertinggi sampai 41.4 megabit sesaat . Hal ini bermakna negara ini mengalami kenaikan sebanyak 3.9 peratus pada suku terakhir dan 38 peratus dari tahun lalu. 

Negara ini memiliki salah satu akses internet dan tahap penembusan jalur lebar tertinggi di Eropah . Broadband telah menggantikan komunikasi telefon dan rangkaian DSL sebagai teknologi utama untuk akses broadbandnya.

8. Israel. 
Mempunyai kelajuan internet sehingga 40.1 Mbps . Israel mempunyai pertumbuhan internet sebanyak 53 peratus berbanding tahun lalu dan 6.4 peratus berbanding dengan suku sebelumnya . 

Internet di Israel telah tersedia sejak 1990-an tapi mula digunakan oleh masyarakat umum sejak tahun 2001. Ada tiga pembekal perkhidmatan Internet utama di Israel yakni 012 Smile, 013 Netvision dan Bezeg International.

No comments:

Post a Comment